Prepping

 

 

Vi människor överlever 3 minuter utan luft, 3 timmar utan skydd mot extrema temperaturer, 3 dagar utan vatten och 3 veckor utan mat. Vi ska inte utmana ödet och testa så att detta verkligen stämmer. Som svensk medborgare har vi en skyldighet att klara oss utan dessa resurser i 72 timmar. Det är dags att lära dig mer om prepping.

Prepping innebär att du förbereder dig för en kris och vad är det egentligen vi kan förbereda oss för? Vi förbereder oss för situationer där vi blir utan resurser som vi är vana att ha tillgång till i vardag, såsom vatten, el, matbutiker och värme. Vad är det då vi behöver för att överleva 72 timmar?

 

VATTEN

Teoretiskt sett klarar du 72 timmar utan vatten men det vore inte bra om du sedan skulle stå utan vatten för att myndigheter inte kan leverera vatten i tid. Rekommendationer säger att du ska lagra 3 liter vatten per dag per person. Denna mängd beräknas räcka för både intag och matlagning. Ett bra alternativ är att köpa vatten i mataffär då detta vatten har längre hållbarhet. Glöm inte att använda upp vattnet med jämna mellanrum och fylla på nytt för att undvika att vattnet blir dåligt

 

MAT

Det som med störst sannolikhet kommer att hända i en krissituation är att strömförsörjningen försvinner, vilket gör att vi varken kan köpa mat i en matbutik eller tillaga mat på våra spisar. Mat som är konserverad har lång hållbarhet och är bra att ha hemma men det finns även frystorkad mat som har extremt lång hållbarhet. Den frystorkade varianten rekommenderas för prepping eftersom den håller längre än konserverad mat. Den frystorkade maten behöver inte heller tillagas på samma sätt som eventuella konserver behöver.

 

EL OCH VÄRME

När strömmen går försvinner även värmen i hemmet. Det är därför viktigt att ha varma kläder tillgängligt, såsom raggsockor, tjocktröjor, jackor och varma byxor. Mössor och vantar kan också vara bra. Skulle det vara extremt kallt kan flera personer stänga in sig i ett rum som ni sedan isolerar med filtar för att behålla den värmen som finns. 

När det inte finns någon el går det inte heller att ladda mobiltelefoner. Om mobilnäten fortfarande fungerar kan det vara bra att ha en telefon tillgänglig för att kunna kontakta någon om det behövs. Se till att ha powerbanks laddade för att kunna ladda upp telefonen för nödsituationer.

 

ANNAT ATT TÄNKA PÅ

 

Andra småsaker som kan vara otroligt viktiga att ha hemma är en radio som inte går på el. Om Sverige skulle gå in i en krissituation sänds det ut information på Sveriges Radio P4. Har ni en radio som går på el går det inte att ta del av den viktiga informationen om strömförsörjningen inte är igång. 

Glöm inte heller skriva ner viktiga telefonnummer eller viktig information i ett block eller på något annat fysiskt ställe, om mobiltelefonerna inte går att ladda går det inte heller att komma åt nummer eller annan information i dem.

 

 

 

Radio

 

 

 

 

Det har gått ett par dagar sedan jag först packade upp mina två Bafoeng UV-5RE plus som jag beställt från Kina. Baofeng UV5-R är en kommunikationsradio som finns i flera olika modeller med olika utseende och varierande firmware. Radion kan sända på både VHF och UHF från 136-174 MHz samt 400-520 MHz, samt även ta emot radiosändningar på FM 65-108 MHz, så det går alldeles utmärkt att lyssna på Radiosporten vid strömavbrott.

Värt att notera är att jag inte är en certifierad radioamatör och därför håller mig till att sända på dom lagliga jaktkanalerna på jaktradio 155 MHz, inklusive 156.000 Mhz, samt SRBR på 444 MHz om uteffekten sänks från 5 W till 1 W. Eftersom radion dels har en avtagbar antenn och högre uteffekt än 0.5 W får den inte enligt lag användas för kommunikation på PMR 446 MHz. Men i första hand använder jag radion för att lyssna på andra människor.

Förutom att ha programmerat in PMR 446, Jaktradio 155 Mhz och SRBR 444 MHz har jag även lagt in marin VHF och relästationer i mitt område. En relästationrepeater på engelska, återutsänder meddelandet och förlänger räckvidden på konversationen. För att underlätta programmeringen använde jag mig av en USB-kabel och mjukvaran Chirp, även om just den programmeringskabeln jag köpte kom med en egenutvecklad programvara.

Vad jag förstår är det många som anser att man bör byta ut antennen eftersom en bättre antenn skall förlänga räckvidden. Själv har jag ännu inte investerat i en bättre antenn, men jag har märkt av en del störningar, framför allt vid datorn, och det har varit svårt att höra någonting alls. Efter att jag programmerade in ett par olika relästationer har jag hör CW, alltså morsekommunikation, och ett par korta diskussioner. Också på Marin VHF 24 har jag kunnat höra både kustväder och sjösäkerhetsinformation, men bara med radion två meter upp i luften nära garderoben eller på spisen ovanför köksfläkten.

Baofeng UV5-R, oavsett vilken version, kostar en bråkdel av vad många mer professionella handhållna radioenheter från företag som iCOM, Yaesu och Motorola gör. Priset för direktimport från Kina är omkring 300 kronor, inklusive bordsladdare och en öronsnäcka. Att dom är billiga är en av orsakerna till att jag köpt dom. Visserligen kan kvaliteten vara därefter, men vilka produkter idag har inte tillverkats av asiater?

Som jag tidigare skrev är jag inte certifierad sändaramatör, och har inget intresse av att komma i kontakt med så många människor som möjligt världen över för att byta QSL-kort. Samtidigt vet vi att radioamatörer är en del av samhällets krisberedskap, dom är vana att kunna kommunicera med hela världen, oavsett tid på dygnet utan att vara beroende av att mobilmasterna fungerar, och utrustningen kan enkelt drivas på 12-volt, i bilen eller med solpaneler, vindkraft eller ett bränsledrivet reservkraftverk. Därför kan handhållen, eller fast monterad, radioutrustning vara ett alternativ för alla. Framför allt 27 MHz, även känd som PR- eller CB-radio, vilken är licensfri och fungerar längre sträckor.

Har du som läser detta några funderingar kring amatörradio, jaktradio eller vilka frekvenser man får använda utan att vara radioamatör? Eller kanske du är certifierad och aktiv medlem i en klubb för radioamatörer, eller till och med Frivilliga Radioorganisationen och kan rekommendera och hjälpa med frågor från nybörjare. Oavsett, skriv gärna en kommentar här eller på sociala medier.

 

SAMBAND - kopia